Odl miedzy prostymi i ich wzajemne polozenie
PolitechnicznyŚwir: zbadaj wzajemne polozenie prostych i odleglosc miedzy nimi :
l1: x1+5/4=x2−5/−3=x3−5/−5
l2:x1=2t−4 x2=4−t x3=−2t−1
Wyszlo mi , ze proste te są skośne, jednak nie iwem jak policzyc odl. miedzy nimi
Prosze o pomoc
7 gru 23:59
PolitechnicznyŚwir: @
8 gru 00:16
Jerzy:
Np. tak:
1) masz wektory kierunkowe prostych: v1 i v2
2) wyznaczaz wektor PQ , gdzie P należy do jednej, a Q do drugiej prostej
3) obliczasz objętość równoległościanu zbudowanego na wektorach : v1,v2,PQ
4) obliczasz pole równoległoboku zbudowanego na wektorach : v1,v2
5) dzielisz objetość przez pole i dostajesz wysokość równoległościanu, która jest
zarazem odległością tych prostych.
8 gru 08:26
Jerzy:
Odległość: d = 3.
8 gru 09:13
pan Cogito: Za późno

świr już odleciał na zajączki
8 gru 11:09