Horner
Metis: Wiedząc, że jednym z pierwiastków W(x)=z4−3z2+2z2+2z−4 jest z0=1+1 znajdź pozostałe.
Jak podzielić poprawnie Hornerem?
7 gru 23:58
Jack: tak jak zawsze ?
7 gru 23:59
Metis: z0 = 1+i − mój błąd
Nie wiem czy z zamieniać na x+iy do tego dzielić przez −1
8 gru 00:01
Jack:

ja bym tak to zrobil.
8 gru 00:04
jc: Wielomian ma współczynniki rzeczywiste, więc sprzężenie pierwiastka też będzie pierwiastkiem.
Zatem wielomian (o ile autor zadania się nie pomylił) dzieli się przez wielomian
(x−1−i)(x−1+i) = (x−1)2 + 1 = x2 − 2x + 2
8 gru 00:06
Jack: ano prawda : D
8 gru 00:07
Metis: No tak, zapomniałem o tym twierdzeniu, dzięki
jc
8 gru 00:07
Metis: Czyli u mnie zamiast x po prostu z ?
8 gru 00:08
jc: W pamięci = (x
2−2x+2)(x
2−x−2)=(x
2−2x+2)(x+1)(x−2), ale lepiej sprawdź
8 gru 00:11
jc: z czy x, wszystko jedno. z ma przypominać, że mamy liczby zespolone.
8 gru 00:12
Metis: 
!
8 gru 00:14
PrzyszlyMakler: Respekt za dzielenie wielomianów 4 stopnia w pamięci..
8 gru 11:33
Metis: jc jest niezły
8 gru 15:28
Mila:
W(x)=z4−3z3+2z2+2z−4
zgodnie z poleceniem:
w(1)=1−3+2+2−4≠0
w(−1)=1+3+2−2−4=0
Schemat Hornera z=−1
1 −3 2 2 −4
1 −4 6 −4 0
z4−3z3+2z2+2z−4 =(z+1)*(z3−4z2+6z−4)
P(x)=(z3−4z2+6z−4)
P(−1)=−1−4−6−4≠0
P(2)=8−4*4+12−4=0
Schemat Hornera z=2
1 −4 6 −4
1 −2 2 0
⇔(z+1)*(z3−4z2+6z−4)=(z+1)*(z+2)*(z2−2z+2)
dalej sam.
8 gru 18:12