proszę o pomoc!!
Ola: Określić monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji: y=ln(x
2−1) oraz punkty przegięcia.
Df:x∊R\{−1,1}
W tym celu policzyłam 1 i 2 pochodną i otrzymałam:
Moje wyniki różnia się od tych w odpowiedziach a nie wiem co robię zle
7 gru 20:58
Jerzy:
A jakie masz wyniki ?
7 gru 21:00
Janek191:
Źle dziedzina

x
2 − 1 > 0
7 gru 21:01
Ola: w 1. mam że x=0 (z 1 pochodnej)
w 2.mam równanie sprzeczne bo delta ujemna
7 gru 21:03
Ola: czyli tak Df:x∊R\(−1,1)
7 gru 21:06
Jerzy:
D: x2 −1 > 0 ⇔ x2 > 1 x > 1 lub x < −1
D = (−∞;−1) U ( 1;+∞)
7 gru 21:11
Ola: w odp. mam że (1,1) przedział nie nalezy do dziedziny czyli by sie zgadzało
7 gru 21:19
Ola: a co z wynikami z 1. pochodnej i 2 ? dałby ktoś radę?
7 gru 21:19
Jerzy:
Analizujesz pochodną tylko w dziedzinie ( badaj jej znak , bo zeruje sie tylko dla x= 0,
a 0 nie należy do dziedziny)
7 gru 21:25
Ola: racja... ,a jeszcze co z 2 pochodną jaki bd jej wykres (parabola skierowana ramionami w
dół−brak miejsc zerowych)?
7 gru 21:29
Ola: :(
7 gru 21:40
Ola: to chociaż powiedz Jerzy czy dobrze mi wyszło że delta <0?
7 gru 21:58