geometria
Robert: Znaleźć odległość punktu P(1, 2, 1) od prostej l :
Czy moge przekształcić taką postać do:
0x + y − 2z − 1 =0
−2x + 0y + z = 0 ?
Potem zamienić na postać kanoniczną, wyznaczyć wektor prostej, jakiś dowolny na niej punkt i
potem ze wzoru?
Pozdrawiam
7 gru 20:57
Robert: Chociaż jakaś krótka odpowiedź..
7 gru 21:08
Adamm: nie bo to jest prosta, a równanie które tworzysz to płaszczyzna
7 gru 21:14
Robert: 0x + y − 2z − 1 =0
−2x + 0y + z = 0 To postać krawędziowa prostej, a chce ją zamienić na kanoniczną. Czyli
wymnażam
wektory normalne tych obu plaszczyzn i wynikiem jest wektor prostej. To nie jest poprawne?
7 gru 21:21
Adamm: nieważne
7 gru 21:24
Robert: To ostatecznie jak ma być, ja źle to robie czy Ty sie pomyliłeś ?
7 gru 21:27
Mila:
k
→=[0,1,−2] x [−2,0,1]=[1,4,2] wektor kierunkowy prostej l
P(1, 2, 1)
P
0=(1,5,2) ∊prostej
PP
0→=[0,3,1]
d(P,l)=U{|[0,3,1] x [1,4,2]|}{
√12+42+22=
| | |[2,1,−3]| | | √22+12+32 | | √14 | | √6 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √21 | | √21 | | √21 | | 3 | |
7 gru 21:39
Robert: Dziękuje za odpowiedź

, a ten punkt należący do prostej można sobie wyznaczyć przyjmując x =
0 a y i z wyznaczyć z układu równań?
7 gru 22:16
Robert: Dobra, już wiem o co chodzi. nie było pytania. Dziekuje za pomoc
7 gru 22:22
Mila:
7 gru 22:30