funkcja liniowa
gość: proszę o pomoc jutro mam z tego kartkówkę mam narysować wykres tej funkcji ( funkcja liniowa)
| | 1 | |
obliczyłam już wyszło mi y = |
| x + 4 |
| | 2 | |
tylko nie umiem tego narysować, nie wiem jak
7 gru 20:31
Jerzy:
7 gru 20:36
Adamm: to wykresu funkcji należą punkty (0; 4), (2; 5)
narysuj te dwa punkty na płaszczyźnie i połącz linią
7 gru 20:36
gość: bardzo dziękuję, a jak to narysować?
7 gru 20:36
gość: bardzo dziękuję
7 gru 20:37
Jack:
tworzysz "tabelke"
piszesz np.
dla x = 0
| | 1 | |
y = i teraz liczysz = |
| *0 +4 = 4 |
| | 2 | |
P(0,4)
dla y = 0 mamy
x = − 8
stad mamy punkt P(x,y) czyli P(−8,0)
juz po dwoch punktach mozna zrobic prosta bo rysujemy "linie"przez te dwa punkty
7 gru 20:37
gość: bardzo dziękuję za pomoc
7 gru 20:41
5-latek:

Zartujesz

POtrzebne CI sa dwa punkty zeby narysowac wykres tej funkcji
POzniej jeszce napiszse wazna rzecz
POdstwiamy do wzoru za x=0 i liczymy y
y=0,5*0+4 to y=4 (mamy jesn punkt x=0 i y=4 czyli (A= (0,4)
Teraz liczyny x podstawiamy do wzoru za y=0 i liczymy x
| | 1 | | −4 | |
−4= |
| x to x= |
| = −8 Mamy punkt B=(−8,0) |
| | 2 | | 0,5 | |
Teraz ta rzecz o ktorej mialem pisac
Masz wzor funkcji liniowej
y=ax+b wspolczynnik b informuje nas o tym w jakim punkckcie wykres przecina os OY
Nawet nie musimy tego liczyc i mamy juz jeden punkt (ze wzoru widac ze tem ounkt to (0,4)
ktory policzylismy
7 gru 20:42
Alky: Kurcz, rzuciły się bestie na funkcje liniową ^^
7 gru 20:45
gość: dziękuję
7 gru 20:46
Alky: Czy puściłeś spam do każdego tematu który był na stronie ? Swoją drogą polecam w takich
przypadkach czytanie podręcznika. Podobno skuteczne ... Spróbuj kiedys
7 gru 20:53