Wskaż funkcje równoległą do podanej przechodzącą przez okreslony punkt
mag1k: Mogłby ktoś wytłumaczyć krop po kroku to oto zadanie? :
Wskaż g(x) równoległe do f(x) przechodzące przez punkt (12,−8). f(x)=3/4x + 2
7 gru 20:25
Adamm: g(x)=ax+b
a=3/4
g(x)=3x/4+b
3*12/4+b=−8
b=−17
g(x)=3x/4−17
7 gru 20:28
5-latek: Pierwsza rzecz to taka ze rownolegly to moze byc wykres jakiejs funkcji do wykresu danej
funkcji .
Nie mozna sobie pisac ot tak .
Wykresy sa rownolegle jesli a=a
1 wiec a
1= U{3}[4}
wiec wzor funkcji
g(x)= a
1(x−x
0)+y
0 gdzie x
0 i y
0 to wspolrzedne punktu
policz to i napisz tez wzor funkcji
7 gru 20:31