Ciągłość funkcji pomóżcie
BiednyStudent: | | ⎧ | ln(4−x)x−4, x<4 | |
| f(x)= | ⎨ | 23, x=0 |
|
| | ⎩ | 16−x2x−4, x>4 | |
a treść zadania to "Zbadaj ciągłosć funkcji f w punkcie x
0=0"
Czy może mi ktoś wyjaśnić jak robić tego typu zadania?
7 gru 20:07
Jerzy:
| | 2 | |
Sprawdzić, czy granica funkcji (górnej) przy x →0+ jest równa |
| |
| | 3 | |
7 gru 20:10
Omikron: To nie jest funkcja, dla argumentu 0 przyjmuje dwie wartości.
7 gru 20:10
BiednyStudent: Jak to przyjmuje 2 wartości dla zera?
7 gru 20:16
7 gru 20:17
7 gru 20:17
Adamm: | | ln(4−x) | | ln4 | | 2 | |
pisze |
| dla x<4, zatem przyjmuje wartość |
| dla x=0 oraz |
| dla x=0 |
| | x−4 | | −4 | | 3 | |
to jest funkcja wielowartościowa
7 gru 20:19
BiednyStudent: | | e4 | |
Granica "górnej funkcji" jest równa |
| tak? |
| | −4 | |
7 gru 20:26
Jerzy:
| | ln4 | |
Funkcja jest nieciągła w punkcie x = 0, bo w tym punkcie "wyrwano" jej wartość |
| |
| | −4 | |
| | 2 | |
i zastąpiono wartoscią |
| |
| | 3 | |
7 gru 20:44
Adamm: nieprawda bo to nie jest funkcja
7 gru 20:45
BiednyStudent: to jest zadanie z przykładowego kolokwium więc gyby mi się takie trafiło to co mam napisać?
7 gru 20:54
Jerzy:

Z formalnego punktu widzenia ..nie jest, ale jeśli dobrze przepisana treść zadania,
to można ją lekko "naciągnąć"
Np:
f(x) = x i f(x) = 2 dla x = 0
7 gru 20:55
Jerzy:
Sprawdź, czy dobrze przepisałeś przedział okresloności ( dziedziny) tej funkcji.
7 gru 20:57
Jerzy:
a powinno być:
f(x) = x dla x ∊ (−∞,0) U (0,+∞) i f(x) = 2 dla x = 0
7 gru 20:58
7 gru 20:59
Jerzy:
No jest dylemat, bo to faktycznie ( przy takim zapisie ) nie jest funkcja.
7 gru 21:28
BiednyStudent: :(
7 gru 21:45
Omikron: | | 2 | |
Myślę, że intencją autora było |
| dla x=4 i zbadać ciągłość w tym punkcie. |
| | 3 | |
7 gru 22:03