Funkcja kwadratowa
pandax: Wyznacz współczynnik c taki aby zbiorem wartości funkcji f(x)=−x2+2x+c był podany przedział.
Podaj wzór tej funkcji w postaci kanonicznej.
(−∞, 3√2)
Wg moich obliczeń wzór wygląda tak:
y=−(x−1)2+3√2−1
Czy to rozwiązanie jest poprawne?
7 gru 19:55
Jerzy:
Tak.
7 gru 19:57
pandax: Dziękuję za odpowiedź
7 gru 19:57
Adamm: coś jest nie tak, przedział powinien być zamknięty
y=−(x−1)2+c+1
c+1=3√2
c=3√2−1
7 gru 19:57
Adamm: nie nie jest poprawne
7 gru 19:58
Jerzy:
Pewnie przedział jest domknięty.
7 gru 19:59
Adamm: wzór funkcji powinien być y=−(x−1)2+3√2
7 gru 20:01
pandax: Rzeczywiście, przedział jest zamknięty, mój błąd, dziękuję.
7 gru 20:04
Jerzy:
xw = 1
yw = f(1) = −1 + 2 + c = 3√2 ⇔ c = 3√2 − 1
f(x) = −( x − 1)2 + 3√2 − 1
7 gru 20:05
Adamm: Jerzy, (x−1)2≥0 ⇔ −(x−1)2≤0 ⇔ −(x−1)2+3√2−1≤3√2−1
zauważ że zbiór wartości funkcji której podałeś jest inny
7 gru 20:16
Jerzy:
Może jestem zmęczony...ale, my mamy obliczyć parametr c , a nie q
Zgoda , q = 3√2 , ale c = 3√2 − 1
7 gru 20:33
Jerzy:
No i masz rację , po prostu on żle zapisał...powinno być:
c = 3√2 − 1
f(x) = −(x−1)2 + 3√2
7 gru 20:34