Prawdopodobieństwo
forevays: Strzelec trafia w tarczę z prawdopodobieństwem 0,8. Jakie jest prawdopodobieństwo , że na 10
strzałów:
a) co najmniej 6 razy trafi w tarczę
b) 9 razy trafi w tarczę
Proszę o kompletne rozwiązanie z wytłumaczeniem.
7 gru 19:49
Mila:
Masz schemat 10 prób Bernoulliego
n=10
p=0.8 − prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie
q=0.2 −prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie
b) B− 9 razy trafi w tarczę
| | | |
P(B)=P10(k=9)= | *p9*q1=10*0.89*0.21 |
| | |
a) A− co najmniej 6 razy trafi w tarczę ( czyli trafi 6 razy lub 7 razy 8 razy lub 9 razy
lub 10 razy
| | | | | | | | | | | |
P(A)= | *p6*q4+ | *p7*q3+ | *p8*q2+ | *p9*q1+ | *p10 |
| | | | | | |
podstaw dane.
7 gru 21:53