matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny
mental2009:
Znajdź pierwszy wyraz ciągu geometrycznego (a
n
), jeśli n ≥ 1 oraz a) a
2
= 5, a
3
= 10 b) a
3
= 4, a
5
= 16
7 gru 19:43
Jerzy:
a
3
= q
a
2
a
3
a
3
= a
1
*q
2
⇔ a
1
=
q
2
7 gru 19:46