algebra
ww: algebra: Jeżeli v i u są niezerowymi wektorami oraz długość v=długość u. Oblicz kat między v−u
i v+u.
| | (v−u)*(v+u) | |
Myślałam, żeby skorzystać ze wzoru cosα= |
| Tylko nie wiem |
| | ||v+u|| * ||v−u|| | |
jak za bardzo to dokończyć
7 gru 19:25
Adamm: v=<vx; vy>
u=<ux; uy>
spróbuj podstawić koordynaty, może coś się skróci
7 gru 19:29
Adamm: v
x2+v
y2=u
x2+u
y2
| | vx2−ux2+vy2−uy2 | |
cosα = |
| = 0 |
| | |v+u||v−u| | |
7 gru 19:37
ww: a można od razu zakładać, że to wektory w przestrzni dwuwymiarowej?
7 gru 20:39
Adamm: tak trudno to uogólnić?
7 gru 20:41
Adamm: v=<vx1;...; vxn>
u=<ux1;...;uxn>
|v|=|u| ⇔ vx12+...+vxn2=ux12+...+uxn2
(v−u)•(v+u)=vx12−ux12+...+vxn2−uxn2=0
7 gru 20:44
g:

Jeśli u i v są tej samej długości, to (u+v) i (u−v) są prostopadłe.
7 gru 20:53