Określić przedziały wypukłości oraz punkty przegięcia wykresu funkcji
Artur: Określić przedziały wypukłości oraz punkty przegięcia wykresu funkcji
f(x)=x(x−1)(x−3)
7 gru 18:49
Adamm: f(x)=x3−4x2+3x
f'(x)=3x2−8x+3
f''(x)=6x−8
badanie znaku pochodnej drugiego rzędu, punkty przegięcia
7 gru 18:52
Artur: Jeżeli f'' jest funkcją liniową, to patrzę na funkcję podstawową x3−4x2+3x szukając
wypukłości i p.p?
7 gru 19:08
Jerzy:
Najpierw poszukaj miejsca zerowe f'(x)
Jeślif"(x) zeruje się w tym samym punkcie , co f'(x) , to tam masz punkty przegięcia.
Dla: f"(x)> 0 funkcja jest wypukła i odwrotnie.
7 gru 19:15
Jerzy:
| | 4 | |
Dla x < |
| f"(x) < 0 i funkcja jest wklęsła. |
| | 3 | |
| | 4 | |
Dla x > |
| f"(x) > 0 i funkcja jest wypukła |
| | 3 | |
| | 4 | |
x0 = |
| − punkt przegięcia. |
| | 3 | |
7 gru 19:27