Proszę o odpowiedzi i porady. :)
XnCC: Kilka pytań o WYRAŻENIA WYMIERNE
Witam. Nie mam żadnych konkretnych zadań. Chciałbym tylko dopytać się o kilka spraw. Uprzedzam,
że dla mogą być to rzeczy bardzo podstawowe.
1. Czy jest jakiś sposób/reguła, która mówi o tym jak szukać rozwiązania równań i nierówności?
Chodzi mi o coś w stylu "jeśli *ogólne warunki* to: sprawdź wzory skróconego mnożenia→uprość
mianowniki→pomnóż przez wspólny mianownik→przerzuć na jedną stronę...)
Wiele rozwiązań zadań, które znajduje w Internecie okazują się zaczynać od spostrzeżeń "o! To
jest iloczyn tego i tego",
podczas gdy ja dzielę, dodaję, odejmuje etc. Robiąc takie zadanie pięć razy dłużej i często
jeszcze z błędem.
2.
| licznik | | x−1 | |
| * |
| |
| (1−x)2 | | mianownik | |
W takim wypadku skraca się do:
Tak? Czy z kwadratami jednak nie można robić takich rzeczy jak z wartościami bezwzględnymi?
3.
W jakich wypadkach równości/nierówności mnoży się przez kwadrat mianownika/wspólnego
mianownika?
4.
Czy macie jakieś własne "protipy" do tego działu?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
Adamm: 1. nie ma reguły, jesz to co ci podadzą
2. tak, x
2=(−x)
2, więc (1−x)
2=(x−1)
2 co skraca się z x−1 ponieważ (x−1)
2=(x−1)(x−1)
3. bo ustaleniu dziedziny możesz mnożyć nierówność przez wszystko co jest dodatnie, o ile nie
| | 1 | |
wprowadza to nowych problemów, załóżmy masz (x−1)2≥0 i mnożysz razy |
| nie |
| | (x−1)2 | |
zważając że x≠1 dla tego czego mnożysz