matematykaszkolna.pl
Proszę o odpowiedzi i porady. :) XnCC: Kilka pytań o WYRAŻENIA WYMIERNE Witam. Nie mam żadnych konkretnych zadań. Chciałbym tylko dopytać się o kilka spraw. Uprzedzam, że dla mogą być to rzeczy bardzo podstawowe. 1. Czy jest jakiś sposób/reguła, która mówi o tym jak szukać rozwiązania równań i nierówności? Chodzi mi o coś w stylu "jeśli *ogólne warunki* to: sprawdź wzory skróconego mnożenia→uprość mianowniki→pomnóż przez wspólny mianownik→przerzuć na jedną stronę...) Wiele rozwiązań zadań, które znajduje w Internecie okazują się zaczynać od spostrzeżeń "o! To jest iloczyn tego i tego", podczas gdy ja dzielę, dodaję, odejmuje etc. Robiąc takie zadanie pięć razy dłużej i często jeszcze z błędem. 2.
licznik x−1 

*

(1−x)2 mianownik 
W takim wypadku skraca się do:
licznik 1 

*

x−1 mianownik 
Tak? Czy z kwadratami jednak nie można robić takich rzeczy jak z wartościami bezwzględnymi? 3. W jakich wypadkach równości/nierówności mnoży się przez kwadrat mianownika/wspólnego mianownika? 4. Czy macie jakieś własne "protipy" do tego działu? Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
7 gru 18:41
Adamm: 1. nie ma reguły, jesz to co ci podadzą 2. tak, x2=(−x)2, więc (1−x)2=(x−1)2 co skraca się z x−1 ponieważ (x−1)2=(x−1)(x−1) 3. bo ustaleniu dziedziny możesz mnożyć nierówność przez wszystko co jest dodatnie, o ile nie
 1 
wprowadza to nowych problemów, załóżmy masz (x−1)2≥0 i mnożysz razy

nie
 (x−1)2 
zważając że x≠1 dla tego czego mnożysz
7 gru 18:47
XnCC: Dziękuję!
7 gru 19:35
XnCC: Boże, ta emotka.
7 gru 19:36