Liczby
mental2009: 5,10,x−7 w podanej kolejności, są pierwszym, drugim, trzecim wyrazem monotonicznym ciągu
geometrycznego. Znajdź x.
7 gru 18:17
=: = :=:
x=27
7 gru 18:19
Eta:
a
3=a
2*q ⇒ x−7=20 ⇒ x= 27
7 gru 18:23
5-latek: Mozna to rozwiazac w pamieci
| | 10 | |
skoro q=2 bo q= |
| =2 to trzeci wyraz musi byx rowny a3=20 a3= a2*q= 10*2=20 |
| | 5 | |
to wtedy x=27 bo 27−7= 20
7 gru 18:27
Eta:
Hej "małolat"

Ucz się planimetrii ( tylko dawaj ciekawe zadania a nie .................
7 gru 18:29
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
Pozdrawiam
ten zbior zadan Kusinska Skonieczna jest bardzo dobry
7 gru 18:34
Eta:
To powodzenia
7 gru 18:41