Rozłoz wielomian na czynniki
EMil: W(X)= −3x2 + 11x + 70
W(x)= x4 + x2 + 16
W(x)= 1− x6
W(x)= 2x4 + x3 + 4x2 +x +2
12 sty 19:27
EMil:
12 sty 19:40
EMil: ?
12 sty 19:52
EMil: :?
12 sty 19:56
EMil: ?
12 sty 20:07
EMil: ?
12 sty 20:31
EMil: ?
12 sty 20:36
Godzio: 1) policz delte i pierwiastki wyjdzie ładnie bo Δ=961
√Δ=31 więc
| | −11+31 | | −11−31 | |
x1= |
| x2= |
|
|
| | −6 | | −6 | |
i zapisz w postaci iloczynowej:
W(x) = −3(x−x
1)(x−x
2)
12 sty 20:40
Godzio: 3)
1−x6 = (1−x3)(1+x3) a dalej rozbij ze wzorów skróconego mnożenia
4)
x3+x + 2x4+4x2+2= x(x2+1) + 2(x4 + 2x2 +1) = x(x2+1) + 2(x2+1)2 = (x2+1)(x+2x2+2)
12 sty 20:44
EMil: wielkie dzieki a to x
4 + x
2 +16
12 sty 20:49
Godzio:
w tym ktoś inny musi Ci pomóc
12 sty 20:58
sssss: √x4 + x2 + 16
x2 + x +4 , dalej sobie poradzisz
12 sty 21:05
Klimas: zmienna t ?
12 sty 21:05
EMil: 1−x
6= (1−x)(1+x+x
2) dobrze

?
12 sty 21:10
EMil: sory klimas tam jest x4 −X2 +16 i wtedymi wyjdzie Δ<o wiec brak rozwiazania
12 sty 21:13
bartek: sssss nie mozesz tego ot tak buchnąć pod pierwiastek
12 sty 21:14
EMil: co proponujesz?
12 sty 21:17
bartek: mysle
12 sty 21:18
EMil: mi sie zdaje ze trzeba x2 rozpisac
12 sty 21:20
EMil: nikt nie ma pomyslu?szkoda
12 sty 21:23
EMil: ?
12 sty 21:25
BananTm: na co pomysł.>

?
12 sty 21:26
Godzio: 1−x
6 = (1−x
3)(1+x
3)=(1−x)(1+x+x
2)(1+x)(1−x+x
2) raczej tak
12 sty 21:44
Godzio: ssss po pierwsze
√x4+x2+16 ≠ x
2 + x +4
a po drugie tak nie można zrobić
12 sty 21:47
Bogdan:
Np. tak:
x4 + x2 + 16 = x4 + 8x2 + 16 − 7x2 = (x2 + 4)2 − 7x2 =
= (x2 + 4 − x√7)(x2 + 4 + x√7)
12 sty 21:50