matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź iloraz ciągu geometrycznego
mental2009:
(a
n
), jeśli n ≥ 1 oraz a) a
n
= 2 * 3
n
b) a
n
= (−4) * 2
n
7 gru 18:03
5-latek:
a) a
n
= 2*3
n
a
n+1
= 2*3
n+1
a
n+1
2*3
n
*3
q=
=
= 3
a
n
2*3
n
b) podobnie
7 gru 18:07
jożin:
a) q=3 b) q=2
7 gru 18:08