matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąz równanie
basia:
Pomoże ktoś rozwiazac mi to równanie?
1
2lnx
ln
2
x−
(lnx−1) = 0
x
x
7 gru 17:25
zef:
Niech lnx=t
1
(t
2
−2t(t−1))=0
x
1
(−t
2
+2t)=0
x
1
(−ln
2
x+2lnx)=0
x
..
7 gru 17:27
basia:
dzięki wielkie
7 gru 17:34
Adamm:
nie rozumiem po co to podstawienie, x>0
1
2lnx
ln
2
x−
(lnx−1)=0
x
x
ln
2
x−2lnx(lnx−1)=0 lnx=0 lub lnx−2(lnx−1)=0 lnx=0 lub lnx=2] x=1 lub x=e
2
7 gru 17:37
zef:
Na pewno podstawienie nie zaszkodzi, a może tylko ułatwić
7 gru 17:40