obliczanie pierścienia kołowego
dina: Promień koła zmniejszonego o 35%. Oblicz ile procent zmniejszy się pole tego koła
Wynik podaj w przybliżeniu do jedności ze znakiem procentu
proszę o pomoc
7 gru 17:06
zef: pole koła początkowego:
πr
2
pole koła po zmniejszeniu:
π(r−0,35r)
2=π(0,65r)
2=0,4225πr
2
| p2 | | 0,4225πr2 | |
| *100%= |
| *100%=42,25% |
| p1 | | πr2 | |
czyli p2 to 42,25% p1
100%−42,25%=57,75%
Odp: 57,8%
7 gru 17:11
Eta:
r2=0,65r
r22= 0,4225 r2
pole zmniejszy się o 57,75%
7 gru 17:18
Eta:
Liczba π nie ma wpływu na zmianę pola ani obwodu ( można ją pominąć)
7 gru 17:21