ttt
majka: | | (x+1)2−1 | |
znajdz asymptoty funkcji f(x) = |
| zatem Df= R \ {0,1} |
| | x|x−1| | |
| | (x+1)2−1 | | 0− | |
licze limx→0− |
| = |
|  co dalej zrobic? |
| | x|x−1| | | 0+ | |
7 gru 16:04
Adamm: | | (x+1)2−1 | | x2+2x | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | x|x−1| | | −x2+x | |
7 gru 16:12
majka: w mianowniku przy opuszcaniu wartosci bezwzglednej dodales minus bo wyrazenie bylo ujemne tak?
ale skad to wiedziales? nie musze liczyc oddzielnie lewo i prawo stronnych granic? wtedy byl
wlasnie chyba wiedziala co z tym mianownikiem? a ty liczysz odrazu od 0
7 gru 16:20
Adamm: ponieważ liczymy granicę to możemy ograniczyć się do pewnego otoczenia punktu, na przykład
−1<x<1, teraz zauważ że x−1<0, więc możemy opuścić wartość bezwzględną
7 gru 16:36
majka: aha a jak bede liczyc granice z x→1 to wtedy juz musze obustronne policzyc?
bo przy x→1− |x−1| = −x+1 i przy x→1+ |x−1| = x−1 ?
7 gru 16:44
Adamm: tak
7 gru 16:44