ttt
majka: liczba m jest suma kwadratow dwoch liczb naturalnych
wiec np m= a2 + b2 czy m=(a+b)2
7 gru 14:34
Adamm: m=a2+b2
7 gru 14:35
majka: uzasadnij ze jesli m ∊ N jest suma kwadratow dwoch liczb naturalnych to taka wlasnosc przyjmuje
tez 2m
m=a+b2
2m = 2(a2+b2) = (a+b)2 − 2ab + (a−b)2 + 2ab = (a+b)2 + (a−b)2 dobrze?
7 gru 14:41
lulu: tak
7 gru 15:37
Jerzy:
(a − b) nie musi być liczbą naturalną: ( a < b )
7 gru 15:39
Adamm: Jerzy, przypominam że x2=(−x)2
7 gru 15:52
Jerzy:
Dla a < b liczba a − b nie jest liczbą naturalną , i (a −b)2 nie jest kwadratem liczby
naturalnej:
(√2)2 = 2 , a √2 nie jest liczbą naturalną.
7 gru 15:56
Jerzy:
Adamm, przypominam, że √2 jest liczbą niewymierną
7 gru 15:57
Adamm: (a−b)2=|a−b|2
|a−b|∊ℕ
pasuje?
7 gru 15:58
Adamm: Jerzy, próbujesz być cwany? mówimy tu o liczbie całkowitej, to trochę co innego
ja nie porównuję kwadratów do okręgów
7 gru 16:00