równanie wykładnicze
QWERTY: jak pozbyć się 12 ?
7 gru 14:23
Jerzy:
..... ⇔ t
2 − 12t + 27 = 0
7 gru 14:24
Jerzy:
(1/3)x = 9 lub (1/3)x = 3 ⇔ x = −2 lub x = −1
7 gru 14:35
QWERTY: Coś źle
t
2−+12t+27=0
Δ=(−12)
2−4*1*27
Δ=144−108
√Δ=6
x∊(3,9)
ale chyba coś jest źle bo w odpowiedziach jest x∊(−2,−1)
7 gru 14:36
Jerzy:
Bo Ty obliczyłeś t, a nie x .... patrz 14:35.
7 gru 14:37
Jerzy:
Nie: x ∊ (−2,−1) , tylko: x ∊ {−2,−1}
7 gru 14:38
Jerzy:
t ∊ {3,9}
7 gru 14:39
QWERTY: 7
2x+4*7
x−5=0
t=7
x ∧ t>0
Δ=t
2+4t−5
Δ=16+20
√Δ=6
t∊{−5,1}
7
x=−5 v 7
x=1 co dalej
7 gru 15:05
Jerzy:
7x = − 5 odpada , bo t > 0
7 gru 15:06
Jerzy:
7x = 1 ⇔ 7x = 7o ⇔ x = 0
7 gru 15:07
QWERTY: 2
2x+5*2
x+6=0
t=2
x ∧ t>0
Δ=t
2+5t+6
Δ=25+24
√Δ=7
t∊{1,6}
2
x=1
2
x=2
0
x=0
dobrze? w odp jest równanie sprzeczne
7 gru 15:18
Jerzy:
Δ = 25 − 24 = 1
7 gru 15:20
QWERTY: dzieki
7 gru 15:25