matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
raz:
Proszę o rozwiązanie tego równania. 2x*lnx + x =0 można to zapisać jako x(2lnx + 1) na pewno x=0 i nie wiem jak wyliczyć ten nawias z logarytmem naturalnym
7 gru 14:22
Jerzy:
1
1
2lnx + 1 = 0 ⇔ lnx = −
⇔ x = e
−1/2
=
2
√
e
7 gru 14:26