Oblicz wszystkie możliwe asymptoty. U{x^2+3x+5}{2x+1}
kumpel: | | x2+3x+5 | |
Oblicz wszystkie możliwe asymptoty. |
| |
| | 2x+1 | |
7 gru 13:39
Adamm: | | x2+3x+5 | |
limx→−1/2+ |
| = ∞ |
| | 2x+1 | |
| | x2+3x+5 | |
limx→−1/2− |
| = −∞ |
| | 2x+1 | |
| | x2+3x+5 | | 1 | |
limx→±∞ |
| = |
| |
| | x(2x+1) | | 2 | |
| | x2+3x+5 | | x | |
limx→±∞ |
| − |
| = 2,5 |
| | 2x+1 | | 2 | |
| | 1 | |
asymptota ukośna y= |
| x+2,5 |
| | 2 | |
asymptota pionowa x=−1/2
7 gru 13:44
Adamm: | | x2+3x+5 | | x | |
limx→±∞ |
| − |
| = 1,25 |
| | 2x+1 | | 2 | |
| | 1 | |
asymptota ukośna y= |
| x+1,25 |
| | 2 | |
7 gru 13:47
kumpel: ta asymptota jest obustronna tak?
7 gru 14:05
Adamm: tak, obie
7 gru 14:05
Jerzy:
Obydwie są obustronne.
7 gru 14:06
kumpel: tak tak chodziło mi o obie

dzięki
7 gru 14:07