1/0 do czego dąży
Bfix: Do czego dąży 1/0
7 gru 13:12
Adamm: nie dzielimy przez zero
7 gru 13:13
Jerzy:
To zależy, z której strony x zmierza do 0.
7 gru 13:13
7 gru 13:14
Bfix: chodzi mi o zwyłke zero xd bez + i −
7 gru 13:15
Jerzy:
To jest "zwykłe" 0.
7 gru 13:16
Bfix: Ok a teraz pytanie mam czy 0 razy 1/nieskończoność to też jest symbol nieoznaczony?
7 gru 13:16
Adamm: | | (−1)n | |
limn→∞ |
| nie istnieje, pytanie jest bez sensu |
| | | |
7 gru 13:16
Bfix: matematyka jest bez sensu
7 gru 13:17
Adamm: to wywal swój telefon, komputer przez okno
7 gru 13:18
Jerzy:
| 0 | |
| nie jest symbolem nieoznaczonym. |
| ∞ | |
7 gru 13:19
Bfix: ok, życie ma sens dopóki nie zaczynasz się zastanawiać ile to jest 0 razy 1/nieskończoność

pozdrawiam
7 gru 13:20
Bfix: czyli ile to wynosi ? 0/infinity
7 gru 13:21
Jerzy:
0
7 gru 13:22
Bfix: a potrafił by ktoś krok po kroku rozpisać taką granicę bo nie ogarniam lim n→inf x2 * e1/x2
tu jest potęga e do 1/x2
7 gru 13:27
Bfix: przepraszam tam jest lim x→0
7 gru 13:28
Jerzy:
| | x2*e1/x2*(1/x2) | | e1/x2 | |
= lim |
| = lim |
| = lime1/x2 = e0 = 1 |
| | 1/x2 | | 1/x2 | |
7 gru 13:34
Adamm: | | e1/x2 | |
limx→0 x2*e1/x2 = limx→0 |
| = (Hospital) |
| | | |
| | | |
= limx→0 |
| = limx→0 e1/x2 = ∞ |
| | | |
7 gru 13:36
Jerzy:
= e∞ = +∞
7 gru 13:36
Jerzy:
| | ef(x) | |
Adamm ... po co Ci do granicy: lim |
| reguła H ? |
| | f(x) | |
7 gru 13:38
Bfix: dziękiiiii wielkie mistrzowie
7 gru 13:49
Haha: 1:0
Ile to jest
16 maj 16:04