policz pochodną
basia: Oblicz pochodną: (zależy mi na tym aby wynik był doprowadzony maksymalnie do najprostszej
postaci aby można było go przyrównać do 0 , a nie moge sobie z tym poradzić :< )
7 gru 09:18
Jerzy:
| | ([ex(x2−2x) + ex(2x − 2)]*x4 − 4ex*x3 | |
f'(x) = |
| = |
| | x8 | |
| | ex(x2 − 2x + 2x − 2 − 4x3)*x4 | |
= |
| ... i działaj. |
| | x8 | |
7 gru 09:23
basia: dziekuje slicznie
7 gru 09:25
Jerzy:
Sorry .... "zjadłem część licznika:
| | [.................................]*x4 − 4x3ex(x2 − 2x) | |
f'(x) = |
| .... |
| | x8 | |
i teraz wyłacz : e
x przed nawias.
7 gru 09:32
basia: a jeszcze jedno po przyrównaniu do 0 pozostaje mi cała góra w liczniku to co napisałeś i teraz
jak najprościej rozwiązac to równanie?
7 gru 09:34
Jerzy:
ostatecznie licznik to: e
x*x
3[(x
2 − 2)*x − 4(x
2−2x)] = e
xx
4(x
2 −4x + 6)
...ale jeszcze sprawdź
7 gru 09:50
basia: jest dobrze zgadza się

e
x x
4(x
2 −4x + 6) =0
moge przedzielić to przez e
x? i wtedy x
4=0 ⇒x=0 natomiast w tym równaniu kwadratowym Δ<0
czyli brak rozwiązań ostatecznie tylko mamy jedno rozwiązanie x=0 ? dobrze mówię?
7 gru 10:56
Jerzy:
Jeśli sprawdziłaś,że licznik jest policzony dobrze, to tak ... jedyne miejsce zerowe: x = 0
7 gru 10:58
basia: tak dobrze policzony bo robiłam od nowa jeszcze raz cała pochodną więc jest dobrze policzony
7 gru 11:05