prawdopodobienstwo
Joanna: witam, mógby ktoś mi wytłumaczyć jak rozwiązać to zadanie? Proszę.
W pudełku są 2 kule białe i 7 czerwonych. Losujemy trzy razy po jednej kuli i po każdym
losowaniu wrzucamy kulę z powrotem do pudełka. Prawdopodobieństwo wylosowania dwukrotnie
kuli czerwonej jest równe
6 gru 23:33
Jerzy:
|Ω| = 9*9*9 ( bo za każdym razem zwracamy kulę.)
A = (C,C,B) (C,B,C) (B,C,C) (C,C,C)
|AI = 7*7*2 + 7*2*7 + 2*7*7 + 7*7*7 = 3*7*7*2 + 343 = 294 + 343 = 637
7 gru 08:19
Joanna: dziekuje bardzo!
7 gru 21:06