Wyznaczyć i narysować na płaszczyźnie zespolonej zbiór pierwiastków
parasol: Witajcie, zadanie dotyczy 3√(1−i)6. Nie bardzo mi to idzie. W1 wyszło mi 2−2i, żeby liczyć
dalej muszę mieć moduł nie chce mi wyjść. Mając moduł liczę sin i cos, szukam q i podstawiam.
Tylko co z tym modułem?
6 gru 22:39
Mila:
3√[(1−i)2]3
z
0=(1−i)
2=1−2i+i
2=−2i
| | 2kπ | | 2kπ | |
z1=(−2i)*(cos |
| +isin |
| ), k∊{1,2} |
| | 3 | | 3 | |
6 gru 22:50
Mila:
powinno być:
zk=...
6 gru 22:51
parasol: skąd wartości cos 23π?
Teraz w takim razie Z1=−12 + i √32) = ?
6 gru 23:08
Mila:
| | 1 | | √3 | |
z1=(−2i)*(− |
| +i* |
| )=i+√3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 4π | | 4π | | 1 | | √3 | |
z2=(−2i)*(cos |
| +i sin |
| )=(−2i)*(− |
| −i* |
| )=i−√3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
6 gru 23:29