Oblicz granicę(2 przykłady)
Kuba: Oblicz granicę:
| | x3−x2−x+1 | |
a) lim x−>1 |
| |
| | x3−3x+2 | |
6 gru 22:09
Adamm: a) dziel wielomian z mianownika i licznika przez x−1 tak długo aż nie będzie wychodzić symbol
nieoznaczony
| | a2−b2 | |
b) wzór skróconego mnożenia a−b= |
| zastosuj do mianownika |
| | a+b | |
6 gru 22:11
Kuba: a)
licznik
(x
3−x
2−x+1) : (x−1) = x
2−1
x
2−1=(x+1)(x−1)
mianownik
(x
3−3x+2):(x−1) = x
2+x−2
delta z wyniku to 9 −> więc x
1=1 x
2=−2 −> więc wzór to (x−1)(x+2)
całe działanie:
| (x−1)(x+1) | | x+1 | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| (x−1)(x+2) | | x+2 | | 3 | |
Dlaczego akurat dzielimy przez x−1?
6 gru 22:46
Mon96: Jeśli chcemy rozłożyć wielomian to dzielimy go przez jego pierwaitski @Kuba
6 gru 22:50
Kuba: Mogę również zastosować tutaj grupowanie?
x3−x2−x+1=x2(x−1)−(x−1)=(x−1)(x2−1)
W takim wypadku jak ruszyć mianownik?x3−3x+2
Delta odpada,wzory skróconego mnożenia odpadają,czynnik przed nawias odpada,?grupowanie
odpada?(3 wyrazy)
6 gru 23:03
Kuba: Przykład b)
Mianownik:
| | √x−42−12 | | x−3 | |
√x−4−1= |
| = |
| |
| | √x−4−1 | | √x−4−1 | |
Znowu się wpakowałem w pierwiastek w mianowniku.
6 gru 23:29