ciąglość
kiepskimatematyk: Dla jakich wartości parametru a f. jest ciągła ?
sin(4x)/x+sin(x) dla x≠0
f(x)={
a2+5a+8 dla x=0
6 gru 21:37
Adamm: na mocy tw. o ciągłości funkcji elementarnych funkcja jest ciągła dla x∊ℛ\{0}
| | sin(4x) | | sin(4x) | |
limx→0 f(x) = limx→0 |
| +sin(x) = limx→0 4* |
| +sin(x) = |
| | x | | 4x | |
= 4
żeby funkcja była ciągłą dla x=0 potrzeba i wystarcza żeby 4=a
2+5a+8 ⇔
⇔ a
2+5a+4=0 ⇔ a=−1 lub a=−4
6 gru 21:46
kiepskimatematyk: Chyba popełniłem błąd w zapisie. Miało być sin(4x)/(x+sin(x))
W sensie x+sin(x) całe w mianowniku. ale juz dałem radę

Dzięki bardzo

A jeśli moge prosić jeszcze i pomoc w takim przykładzie:
cos(x)
lnx dla x>0
f(x)={ 1 dla x=0
(e
(1/x) + sin(x)) / x
6 gru 22:23