dla jakich parametrów a, b funkcja ma pochodną
dzielnystudent: dla jakich parametrów a, b funkcja ma pochodną
| | ⎧ | x2 −1 dla x ≤2 | |
| f(x) = | ⎩ | ax+b dla x>2 |
|
otóż policzyłem pochodną w 2 z lewej i prawej, wyszło mi że a powinno być 6, potem z ciągłości
obliczyłem że b = −9
chcę tylko wiedziec czy te wyniki są dobre
6 gru 21:31
Adamm: a=3, b=−3
6 gru 21:36
dzielnystudent: dobra poddaje się w takim razie, proszę o pełne rozwiązanie
6 gru 21:37
Adamm: a=4, b=−5 przepraszam
z prawej pochodna to 2x, z lewej to a, i ma być 2*2=a ⇔ a=4
wsadzamy 2 pod funkcje z prawej, lewej strony mamy 3=8+b ⇔ b=−5
6 gru 21:40