pochodne
Kamil: Trafiłem na ciekawy dowód, lecz niestety nie mam pojęcia jak go wyprowadzić

Może tutaj ktoś
mi pomoże.
Próbowałem to samemu wyliczać, ze znanych mi wzorów, lecz niestety nic ..
Wykaż, że funkcja y= ln(e
−x + e
x) spełnia równanie y"= 1−(y')
2
6 gru 21:29
Adamm: | | ex−e−x | | 2 | |
y'= |
| =1− |
| |
| | e−x+ex | | e−x+ex | |
6 gru 21:33
Kamil: Dlaczego tak? skoro (ln x)' = 1/x
6 gru 21:35
Adamm: zapoznaj się ze wzorem na pochodną funkcji złożonej, to wszystko wytłumaczy
6 gru 21:37
Kamil: Znalazłem ten wzór, był nieźle ukryty w wykładzie z pochodnych

Dzięki Adam
6 gru 21:44