matematykaszkolna.pl
pochodne Kamil: Trafiłem na ciekawy dowód, lecz niestety nie mam pojęcia jak go wyprowadzićemotka Może tutaj ktoś mi pomoże. Próbowałem to samemu wyliczać, ze znanych mi wzorów, lecz niestety nic .. Wykaż, że funkcja y= ln(e−x + ex) spełnia równanie y"= 1−(y')2
6 gru 21:29
Adamm:
 ex−e−x 2 
y'=

=1−

 e−x+ex e−x+ex 
 2(ex−e−x) 
y''=−

 e−x+ex 
6 gru 21:33
Kamil: Dlaczego tak? skoro (ln x)' = 1/x
6 gru 21:35
Adamm: zapoznaj się ze wzorem na pochodną funkcji złożonej, to wszystko wytłumaczy
6 gru 21:37
Kamil: Znalazłem ten wzór, był nieźle ukryty w wykładzie z pochodnych Dzięki Adam emotka
6 gru 21:44
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210
a_2a2
a_{25}a25
p{2}2
p{81}81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick