geometria analityczna
23: Dany jest trójkąt ABC o współrzędnych A(−4,1), B(−1,−3), C=(4,2). Napisz równanie prostej, w
której zawiera się dwusieczna kąta ABC oraz wyznacz współrzędne takiego punktu D, że czworokąt
o kolejnych wierzchołkach ABCD jest równoległobokiem.
6 gru 21:20
23:
6 gru 22:13
6 gru 22:18
===:
chyba nie tak
6 gru 22:51
===:
1. Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
2. Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty B i C
Oba te równania do postaci ogólnej
3. Napisz równanie pęku prostych przez punkt C
Szukaj na niej Punktu P równoodległego od prostych przez A i B oraz B i C
6 gru 22:57
===:
możesz też inaczej ...wyznaczając kąt ABC a dalej tangens kąta nachylenia dwusiecznej do 0x
a potem już jej równanie
6 gru 23:01
Eta:
W sposobie podanym przez
===
(ale w tym zadaniu rachunki niezbyt przyjazne

to:
2 sposób
1/ wyznaczamy współczynniki kierunkowe prostych :
| | 4 | |
AB : a1=...= − |
| i BC : a2= ... = 1 |
| | 3 | |
| | |a1−a2| | |
2/ tg2α = |
| = .... = −7 |
| | 1+a1*a2 | |
| | 2tgα | |
3/ tgα= |
| = −7 ⇒ 7tg2α−2tgα−7=0 Δ=200 , √Δ=10√2 |
| | 1−tg2α | |
| | 1+5√2 | | 1−5√2 | |
tgα= |
| =a3 v tgα= |
| =a4 |
| | 7 | | 7 | |
dwusieczne mają równania:
y= a
3(x−x
B)+y
B ⇒ y=.............
lub y= a
4(x−x
B)+y
B ⇒ y=................
6 gru 23:08
Eta:
6 gru 23:09
===:
Ecinka a cóż to za tg2α
6 gru 23:20
Mila:

A(−4,1), B(−1,−3), C=(4,2)
b) BC
→[5,5]
A=(−4,1)→T
[5,5]→D=(−4+5,1+5)=(1,6)
a) dwusieczna ∡ABC − każdy punkt dwusiecznej kąta jest jednakowo odległy od ramion kąta
Prosta AB:
y=ax+b
1=−4a+b
−3=−a+b
−−−−−−−−−−−odejmuję stronami
| | 4 | | 13 | |
4=−3a, a=− |
| , b=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 13 | |
y=− |
| x− |
| ⇔ a: 4x+3y+13=0 |
| | 3 | | 3 | |
b: y=x−2⇔x−y−2=0
S=(x',y') − punkt dwusiecznej
| | |4x'+3y'+13| | |
d(S,a)= |
| |
| | √42+32 | |
| |4x'+3y'+13| | | |x'−y'−2| | |
| = |
| |
| 5 | | √2 | |
Dokończ
6 gru 23:21
Eta:
6 gru 23:22
===:
tylko skąd te −7
6 gru 23:25
Eta:
w 3/ poprawiam zapis
....................
......................
6 gru 23:27
Eta:
=== 
Z 2/ .......... (policz
6 gru 23:28
6 gru 23:30
Eta: φφφ η
6 gru 23:31
===:
to rozumiem ... ale przecież tam wszystko jest pod modułem ... mianownik też
6 gru 23:31
Eta:
A no tak.... racja .............
6 gru 23:42
Eta:
Nie dopisałam modułu w mianowniku i.......... poszło
6 gru 23:43
Eta:
tg(2α)=+7 to 7tg
2α+2tgα−7=0
itd ...........
Niech zainteresowany już sam to poprawi
6 gru 23:47
===:
.... poszło ... do lasu .... na "ducha puszczy"
6 gru 23:47
===:
a zainteresowany po 23:00 już poszedł lulu
6 gru 23:48
Mila:
b)
| BA→ | | [−3,4] | | −3 | | 4 | |
| = |
| =[ |
| , |
| ] |
| |BA| | | 5 | | 5 | | 5 | |
| BC→ | | [5,5] | | 1 | | 1 | | √2 | | √2 | |
| = |
| =[ |
| , |
| ]=[ |
| , |
| ] |
| |BC| | | 5√2 | | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
Wektory znormalizowane,
| | −3 | | 4 | | √2 | | √2 | |
k→=[ |
| , |
| ]+[ |
| , |
| ]= |
| | 5 | | 5 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | 3 | | √2 | | 4 | | 5√2−6 | | 5√2+8 | |
k→=[ |
| − |
| , |
| + |
| ] =[ |
| , |
| ]− wektor kierunkowy |
| | 2 | | 5 | | 2 | | 5 | | 10 | | 10 | |
dwusiecznej
B(−1,−3)
6 gru 23:57
23: Jestem, tylko nie mam dostępu do komputera.
dziękuję za pomoc
7 gru 00:34