wielomiany, parametr, dzielenie wielomianów
wersza: Problem z zadaniami z wielomianów, nie wiem jak je ugryźć. Oto one:
1.wyznacz resztę z dzielenia wielomianu (x4−1)2014 przez wielomian x3−x
2. Dla jakich wartości parametru a wielomian w(x)=3x4−4x3+ax−1 ma co najmniej jeden
pierwiastek wymierny? Zakładam że w pewnym momencie muszę założyć ze delta jest większa niż 0,
ale co wcześniej?
3. wielomian w(x)=x3−27x+m ma pierwiastek podwójny. Oblicz m i wyznacz pierwiastek
Z góry baardzo dziękuję za pomoc!
6 gru 21:16
jc:
(x4−1)2014 = k(x) (x3−x) + (Ax2 + Bx +C)
Podstawiasz 0, 1, −1 i masz A,B,C.
6 gru 21:27
wersza: a liczby 0, 1, −1 są rezultatem czego?
6 gru 21:35
Adamm: x3−x=0 ⇔ x=0 lub x=1 lub x=−1
6 gru 21:37
Mila:
w(x)=x3−27x+m
3) Pierwiastek dwukrotny wielomianu jest też pierwiastkiem pierwszej pochodnej w(x).
w'(x)=3x2−27
3x2−27=0
x2−9=0
x=3 lub x=−3 zatem to są kandydaci na podwójny pierwiastek
W(3)=27−27*3+m=0
m=54
lub W(−3)=−27+81+m
m=−54
w"(x)=6x , żaden z powyższych pierwiastków nie jest pierwiastkiem trzykrotnym,
W''(3)≠0 i W''(−3)≠0
Odp. m=54 ( x=3) lub m=−54 (x=−3)
Pozostaje sprawdzić :
x3−27x+54=0
x3−27x−54=0
6 gru 21:46
wersza: bardzo wam dziękuję
6 gru 21:59
Mila:
(3)
x
1=x
2=p
II sposób
Wzory Viete'a W(x)=ax
3+bx
2+cx+d
Nasz wielomian: w(x)=x
3−27x+m
2p+x
3=0⇔x
3=−2p
| | c | |
2) x1*x2+x2*x3+x1*x3= |
| |
| | a | |
p
2+p*x
3+p*x
3=−27
p
2−2p
2−2p
2=−27
−3p
2=−27
p
2=9
p=3 lub p=−3 ,
3) x
1*x
2*x
3=m
x
1=x
2=3 to x
3=−6
m=3*3*(−6)=−54
lub
x
1=x
2=−3 to x
3=6
m=(−3)*(−3)*6=54
===============
6 gru 22:02
Mila:
Poprawa (3) 22:02:
x
1*x
2*x
3=−m
popraw znaki , są na odwrót.
6 gru 22:06
wersza: okej, dzięki dzięki
6 gru 22:15