wielomiany
nahh: Reszta z dzielenia wielomianu w(x)=3x4+ax3+bx2−8 przez dwumian x+1
jest równa reszcie z dzielenia tego wielomianu przez x−2. Oblicz współczynniki a i b,
jeżeli liczba −2 jest pierwiastkiem wielomianu w.
6 gru 20:15
Adamm: w(−1)=w(2)
3−a+b−8=48+8a+4b−8
9a+3b+45=0
3a+b+15=0
w(−2)=0
48−8a+4b−8=0
2a−b−10=0
dodając mamy
5a+5=0
a=−1, b=−12
6 gru 20:19
nahh: dzięki
6 gru 20:29
piotr: | 3 x4+a x3+b x2−8 | |
| = 24 + 4 a + 2 b + (12 + 2 a + b) x + (6 + a) x2 + 3 x3 + |
| x−1 | |
| 3 x4+a x3+b x2−8 | |
| = 24 + 4 a + 2 b + (12 + 2 a + b) x + (6 + a) x2 + 3 x3 + |
| x−2 | |
z warunku zadania ⇒ −5−a+b = 40+8a+4b
w(−2)=0 ⇒ 40 − 8 a + 4 b = 0
⇒a =−1, b = −12
w
w(x) = 3 x
4 − x
3 −12 x
2−8
6 gru 20:30