ciaglosc
Monika: zbadac ciaglosc funkcji i okreslic rodzaj punktow nieciaglosci
(x−1)/(x2+x−2) x≠1 ⋀ x≠ −2
f(x)=
1/3 x=1 ∨ x=−2
Rzecz w tym, że jeśli chodzi o x0=1, to f(1)=1/3 oraz lim, gdzie x dąży do 1 równa się 1/3.
Czyli jest ciągła da 1.
To samo z x0=−2, bo f(−2)=0 oraz lim, gdzie x dazy do −2 wynosi 0. Czyli dla −2 też jest
ciągła.
A w odpowiedziach jest, że dla 1 jest ciagla, a dla −2 jest nieciagla, rodzaj nieciaglosci
drugieo rodzaju.
Mam pytanie, czy a robię gdzieś błąd, czy może coś w książce nie tak?
6 gru 20:01
Omikron: | | 1 | |
Według danych, które zapisałaś f(−2)= |
| |
| | 3 | |
6 gru 20:40