funkcja
bartek: wyznacz dziedzine funkcji oraz miejsca zerowe
f(x)=(x+5)(x−7)*√0,5x−3
dziedzinę obliczyłem
Df=<6,+∞)
6 gru 17:56
Adamm: (x+5)(x−7)*√0,5x−3
x+5=0 lub x−7=0 lub √0,5x−3=0
x=−5 lub x=7 lub x=6
f(x)=0 dla x∊{6; 7}
6 gru 17:58
bartek: najbardziej chodziło mi o to jak poprawnie rozpisac to pod pierwiastkiem, czy wystraczy po
prostu:
0,5x−3=0?
6 gru 18:00
Adamm: możesz podnieść do kwadratu jak to ci sprawi przyjemność
6 gru 18:01
bartek: ale wtedy trzeba zapisać to co pod pierw w wartości bezwzględnej? Wiem, że wyjdzie to samo, ale
chce wiedzieć jak wygląda poprawny zapis
6 gru 18:03
Adamm: nie, jest dodatnie
6 gru 18:03
bartek: rzeczywiście, dzięki
6 gru 18:05