trygonometria
ercia123: We wspólnym układzie współrzędnych narysuj wykresy funkcji f(x)=sinx oraz g(x)=cosx dla x ∊
<−π,2π>, a następnie.
a)wyznacz te argumenty, dla których funkcje f i g przyjmują tę samą wartośc,
b)porównaj liczby sin109 i cos109 oraz sin271 i cos271,
c)wyznacz wartość funkcji f dla tych argumentów, dla których funkcja g osiąga wartośc równą
−1/2.
narysowałam już wykresy funkcji tylko nie wiem czy np. w podpunkcie a) mam odczytywać to z
rysunku czy to się jakoś precyzyjnie oblicza....
6 gru 17:39
Adamm: odczytywać z rysunku, powinny być dwa przecięcia, jeden dla x=π/4, drugi dla x=5π/4
6 gru 17:41
ercia123: hmm tak mniej więcej widzę na rysunku...tylko chyba tych wykresów tak bardzo dokładnie się nie
rysuje żeby to były precyzyjne wyniki...
6 gru 17:44
ercia123: i w pozostałych podpunktach też z rysunku odczytuję ?
6 gru 17:44
Adamm: nie da się, ale wiadomo że tam są, to jest właśnie odczytywanie rozwiązań z rysunku
w b) musisz jedynie porównać, nic trudnego
co do c), musisz odczytać
6 gru 17:49
ercia123: okej dzięki
6 gru 17:50