Czy rozwiązałam to dobrze ? Jednokładnośc
Patty43: Witam . Mam do rozwiązania poniższe zadanie .
Odcinek A'B' jest obrazem odcinka AB w jednokładności o środku O i skali −3
Uzasadnij, że A'B' || AB i |A'B'| = 3| AB| .
Moje rozwiązanie , ale nwm czy dobrze :
J o środku O I skali −3 = A' ⇒ wektor OA' = −3 wektor OA ⇒ | OA'| = −3 | Wektor OA |
Tak samo jest z B' .
Więc
−3 | wektor OA| = | OA' |
_____ = −3
| OA |
I tak samo z OB .
I nie wiem, czy to jest dobrze , i co dalej ?
6 gru 17:11
===: zastanów się co piszesz ... ujemna miara długości?
6 gru 17:16
Patty43: Aaa faktycznie . Nie zauważyłam . Czyli poza tym, to tam będzie 3
6 gru 17:20