obliczyc pochodna funkcji z definicji
eh: Obliczyc pochodna z definicji
f(x)=3√x
f(x)=logax
f(x)=lnx
Jakby mogl ktos wyjasnic bez pustych wzorków bede wdzieczny, bo nie ogarniam, a nie mialem tych
przykladow na cwiczeniach
6 gru 16:52
eh: bump
6 gru 17:14
Adamm: f(x)=
3√x
| | 3√x+h−3√x | | x+h−x | |
f'(x)=limh→0 |
| = limh→0 |
| = |
| | h | | (3√x+h2+3√x+h3√x+3√x2)h | |
| | 1 | | 1 | |
=limh→0 |
| = |
| |
| | 3√x+h2+3√x+h3√x+3√x2 | | 33√x2 | |
6 gru 17:24
Adamm: | | lnx | |
logax = |
| , zatem ograniczmy się do pochodnej z logarytmu naturalnego |
| | lna | |
f(x)=lnx
| | ln(x+h)−lnx | | h | |
f'(x)=limh→0 |
| = limh→0 ln(1+ |
| )1/h = |
| | h | | x | |
| | 1 | | h | | 1 | | 1 | |
= |
| limh→0 ln(1+ |
| )x/h = |
| *lne = |
| |
| | x | | x | | x | | x | |
6 gru 17:26
eh: mam pytanie odnosnie wyprowadzenia ln przed nawias.
6 gru 17:48
Adamm: no to pytaj
6 gru 17:50
eh: czy to jest ze wzoru czy sam to wyprowadziles?
chodzi o ln(1+hx)1/h
6 gru 17:59
Adamm: wszystko z własności logarytmów
6 gru 18:00
eh: okej dzieki za poswiecony czas
6 gru 18:01
jc: A skąd wiadomo, że logarytm jest funkcją ciągłą?
(przejście z granicą pod znak logarytmu)
6 gru 21:20