dd
rejnold:

Czy dobrze rozwiązałem nierówność?
| | 2x2−7x−29 | |
1< |
| < 2 |
| | x2−2x−15 | |
D = R\{−3,5}
1 przypadek
| 2x2−7x−29 | | x2−2x−15 | |
| − |
| >0 |
| x2−2x−15 | | x2−2x−15 | |
(x
2−5x−14)(x
2−2x−15)>0
dla x
2−5x−14
Δ= 25−4*(−14)=81
x
1 = −2
x
2 = 7
dla x
2−2x−15
Δ=4−4*(−15)=64
x
1 = 5
x
2 = −3
x ∊ (−oo, −3) ∪ (−2,5) ∪ (7, +oo)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 przypadek
| 2x2−7x−29 | | 2(x2−2x−15) | |
| − |
| <0 |
| x2−2x−15 | | x2−2x−15 | |
(−3x+1)(x
2−2x−15) <0
| | 1 | |
Odp: x ∊ (−oo, −3) ∪ (−2,5) ∪ (7, +oo) u (−3, |
| ) U (5,+oo) |
| | 3 | |
Dobrze zrobiłem?
6 gru 16:36
rejnold:
6 gru 17:07
rejnold: Sprawdzi ktoś? Mam z tego kartkóweczkę i muszę być pewny czy dobrze to zrobiłem/
6 gru 17:23
Omikron: Na pewno zła odpowiedź nawet jeżeli obie nierówności są dobrze policzone. Przy podwójnej
nierówności obie muszą być spełnione na raz. Szukasz więc części wspólnej rozwiązań.
6 gru 17:25
rejnold: OBU ROZWIĄZAN NARAZ?
6 gru 17:27
Omikron: Tak, pomiędzy dwoma nierównościami, które rozpatrujesz, jest koniunkcja.
6 gru 17:30
tomek:
dokładnie ... koniunkcja...
zestaw otrzymane zbiory na osi liczbowej i wyznacz część wspólną
6 gru 17:44
rejnold:

czyli część wspólna , to
x e (−2,1/3) u (7,+00)?
6 gru 18:02
rejnold: No i tak wolfram pokazuje. Super dzięki
6 gru 18:03