nie wiem
marta: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = 2x2 − 7x. Napisz wzór funkcji g, ktoórej wykres
otrzymamy
a) po przesunięciu wykresu f o wektor u = [4,0]
b) po przesunięciu funkcji f przez symetrie osiową względem osi OX
>>>>>>Będę wdzięczna :3 <<<<<<<
6 gru 16:03
Janek191:

a) g(x) = f( x − 4) = 2*( x − 4)
2 − 7*( x − 4) = 2*( x
2 − 8 x + 16) − 7 x + 28 =
= 2 x
2 − 16 x + 32 − 7 x + 28 = 2 x
2 − 23 x + 60
6 gru 16:07
Janek191:

b) po przekształceniu przez symetrię osiową względem osi OX
h(x) = − f(x) = −2 x
2 + 7 x
6 gru 16:10