funkcje trygonometryczne
netto: Oblicz
sin100cos200+sin800sin700=
proszę o pmoc
6 gru 16:00
Eta:
@ netto − brutto

Sprawdź czy dobrze przepisana treść zadania
6 gru 16:14
netto: Dziekuję. Też tak myślałem, ale takie dostaliśmy zadanie.
6 gru 16:16
Eta:
sin10o*cos20o + sin80o*cos70o
sin80o= cos10o i cos70o= sin20o
wtedy
sin10o*cos20o+ cos10o*sin20o = sin(10o+20o)= sin30o= 0,5
A jeżeli jest tak jak piszesz , to:
sin10o*cos20o + sin80o*cos20o = cos20o( sin10o+ sin80o)=
= cos20o*2sin45o*cos35o = √2*cos20o*cos35o
6 gru 16:24
rafal: Przepraszam, ale jest
sin10sin20+sin80sin70
6 gru 17:17
rafal: =sin(10−70)=sin600=√3/2
Teraz powinno być dobrze
6 gru 17:22
rafal: oj jeszcze raz
=sin100cos700+cos100sin700=sin(100+700)=sin800
6 gru 17:26