Obliczanie układu równań, oraz rząd macierzy
adam: Witam mam 2 zadania z macierzy
1. Obliczenie rządu macierzy w zależności od x,y Zaznacz na układzie współrzędnych
Oddzieliłem odpowiednie kolumny | by było wiadomo co do czego jest

x − 2 | 1 | 2 | 1
x | 2 | 4 | 2
x + 3 | y
2 + y + 3 | 6 | 3
2 | 1 | 2 | 1
oraz drugie zadanie obliczyć układ równań, niestety nie wiem jak sie nazywa ta metoda ale wiem
że musze
sprowadzić macierz do postaci schodowej wypisać zmienne związane, wolne potem dojść do
postaci kiedy na przekątnej macierzy będą tylko 1 i napisać ogólne i szczegółowe rozwiązanie
a układ to:
x+2y−z+3u = 5
2x−y+z+2u =3
3x+y+5u = 7
−x +3y −2x + u = 2
3x+y+5u = 7
doszedłem do takiej postaci
1 | 2 | −1 | 3 | 5
0 | −5 | 3 | −4 | −7
0 | 0 | 0 | 0 | 1
i ostatni wiersz jest sprzeczny i nie wiem co z tym zrobić