O(0,0)
Ewka: Wykres funkcji y=2x+1 przekształcono przez symetrie środkową względem punktu O(0,0) i otrzymano
wykres funkcji opisanej jakim wzorem ? (szczegóły proszę

)
6 gru 15:40
Jerzy:
Otrzymano: f(x) = 2x − 1
W symetri funkcji f(x) względem (0,0) otrzymujemy funkcję : g(x) = − f(−x)
Tutaj: g(x) = − f(−x) = − [2(−x) + 1] = 2x − 1
6 gru 15:45
Janek191:

y = 2 x + 1
A =( 0, 1)
B = ( − 1, −1)
więc ich obrazy w symetrii środkowej to
x ' = − x
y ' = − y
A' = ( 0 , −1)
B ' = ( 1, 1)
Wyznaczamy prosta A' B'
y = a x + b
więc
− 1 = a*0 + b ⇒ b = − 1
1 = a*1 − 1 ⇒ a = 2
y = 2 x − 1
========
6 gru 15:49