Trygonometria
Kasia: wartość wyrażenia cos37 * √tg
237 + 1 wynosi
zrobiłam to tak:
| | cos2 37 | | sin237 | | sin37 | |
cos37 * √ |
| + |
| = cos37 * |
| = sin 37 |
| | cos237 | | cos237 | | cos37 | |
Czy to wyżej jest dobrze i czy jest jakiś inny sposób rozwiązania tego zadania ?
6 gru 15:30
Jerzy:
| | sin2α | |
a od kiedy |
| = 1 ? |
| | cos2α | |
6 gru 15:37
tomek:
jedynka jest pod pierwiastkiem?
6 gru 15:41
Kasia: tak, całe wyrażenie jest pod pierwiastkiem
6 gru 15:48
Kasia: w takim razie proszę o pomoc, nie wiem jak mogę to rozwiązać
6 gru 15:49
Jerzy:
| | sin237 + cos237 | | 1 | |
= cos37* √ |
| =cos37* |
| = 1 |
| | cos237 | | cos37 | |
6 gru 15:52
Eta:
..= √cos237*(sin237/cos237)+cos237= √sin237+cos237=√1= 1
6 gru 15:52
tomek:
pod pierwiastkiem w liczniku powstanie 1 a w mianowniku cos237o
6 gru 15:53
Janek191:
Pod pierwiastkiem
| sin2 37o | | cos2 37o | | 1 | |
| + |
| = |
| = |
| cos2 37o | | cos2 37o | | cos2 37o | |
6 gru 15:55
Jerzy:
To może jeszcze wyjasnienie: sin237o + cos237o = 1 , √1 = 1 , √cos237o = cos37o
6 gru 15:57
Jerzy:
| | a | | √a | |
I może jescze to: √ |
| = |
| |
| | b | | √b | |
6 gru 15:58