Kiedy trzeba uwzględniać położenie, a kiedy nie?
S: Kombinatoryka
Nie za bardzo wiem jak to ugryźć licząc.
Mamy liczby 1,2,3,5,7.
No więc mamy 4 liczby nieparzyste i jedną parzystą.
Liczb, w których znajdą się same liczby nieparzyste mamy 4*3 = 12 bo wybieramy wpierw jedną z
4, a potem 3 dostępnych liczb parzystych.
Teraz gdy jedna jest parzysta i jedna nieparzysta wybieramy (z 1) liczbe parzysta i jedną (z
4) liczbę nieparzystą.
4 * 1 = 4.
Sumarycznie mamy 4 + 12 = 16
Oczywiście błąd polega na tym, że tą czwórkę powinienem pomnożyć przez 2, bo liczba 2,
parzysta, moze znaleźć się jako cyfra jednosci lub dziesiatek.
Pytanie jednak, dlaczego robimy to w przypadku a nie robimy w przypadku pierwszym, gdy mnozymy
4*3?
Kiedy oba miejsca są "zawarte" w regule mnożenia, a kiedy musimy jeszcze wziąc je pod uwagę?
6 gru 15:25
Jerzy:
Podaj treść zadania, a nie swoje wynurzenia.
6 gru 15:27
S: Nie mam konkretnego zadania. Chyba, że uznać za nie moje pytanie:
Kiedy oba miejsca są "zawarte" w regule mnożenia, a kiedy musimy jeszcze wziąc je pod uwagę?
Albo ew.
Mamy liczby 1,2,3,5,7.
Ile dwucyfrowych liczb, wśród których znajduje się liczba parzysta można utworzyć, gdy cyfry w
liczbie nie mogą się powtarzać?
6 gru 15:30
Jerzy:
W tym banalnym przypadku: 4*2
6 gru 15:34
S: I dokładnie to wyżej napisałem. Mi chodzi konkretnie o mechaniczną stronę rozwiązania.
Gdy spojrzymy na zadanie w sposób: Ile dwucyfrowych liczb, wśród których NIE znajduje się
liczba parzysta można utworzyć, gdy cyfry w liczbie nie mogą się powtarzać?
Zadanie rozwiązujemy w ten sposób:
1 etap − wybór jednej z 4 liczb nieparzystych
2 etap − wybór jednej z 3 liczb nieparzystych.
Gdy spojrzymy w sposób podany wyżej mamy aż 3 etapy.
1 etap − wybór jednej z 1 liczb parzystych
2 etap − wybór jednej z 4 liczb nieparzystych.
3 etap − wybór jednego z 2 miejsc dla liczby parzystej.
Co powoduje wydluzenie rozwiazania o kolejny etap?
6 gru 15:38
Jerzy:
Przecież w pierwszym przypadku nie może byc cyfry parzystej , a w drugim tak.
Jaki wybór cyfry parzystej, jak jest tylko jedna ?
6 gru 15:49
S: Z jednoelementowego zbioru wybieramy jeden element.
Więc jest 4*2*1 = 8.
Ale dlaczego w drugim przypadku zwracamy uwagę na miejsce − chodzi o etap 3 − a w drugiej nie
musimy tego robić?
6 gru 16:02
3Silnia&6:
W pierwszym przypadku tez zastosowales "uzglednienie polozenia" , tylko ze tam wyszlo 1
zad. masz 4 nieparzyste i 1 parzysta ile liczb dwucyfrpwych ....
odp. 5*4 = 20 − najprstrze rozwiazanie
Oczywiscie mozna to rozlozyc jak ty na dwie mozliwosci i w obu bedziemy korzystac z tego 3
etapowego schematu, ktory podales
1 etap − wybór jednej z 1 liczb parzystych
2 etap − wybór jednej z 4 liczb nieparzystych.
3 etap − wybór jednego z 2 miejsc dla liczby parzystej.
A) jedna jest parzysta, druga nie
e1. 4 sposoby
e2 1 sposoby
| | | |
e3 | = 2 − wybor miejsca dla l. parzystej − czyli na ile sposobow moge umiescic (1) l. |
| | |
parztsna w (2) miejscach
roz. A 4*1*2 = 8
B) obie sa nieparzyste
e1) 4 sposoby
e2) 3 sposoby
| | | |
e3) | = 1 spsoobow umieszczenia (2) liczb nieparzystch w (2) miejsach |
| | |
roz. B 4*3*1 = 12
odp. 8 + 12 =20
1 lis 03:41