matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Badanie przebiegu zmienności funkcji
st138:
Zbadaj przebieg zmienności f(x) =
√
x
lnx
6 gru 15:20
Jerzy:
Na początek: 1) Dziedzina 2) Pochodna i jej analiza
6 gru 15:23
Jerzy:
lnx
√
x
lnx + 2
√
x
f'(x) =
+
=
2x
x
2x
6 gru 15:26
Jerzy:
lnx
√
x
f'(x) =
+
.... oczywiście.
2
√
x
x
6 gru 15:31
st138:
D
f
= (0,
∞
) f(x) = 0 ⇔ x=1 f−cja nie jest parzysta i nie jest nieparzysta Lim
x→
∞
f(x) =
∞
Lim
x→0+
f(x) = 0 f−cja nie ma asymptot
√
x
(lnx + 2)
f'(x) =
2x
f'(x) = 0 ⇔ x=e
−2
f'(x)>0 ⇔ x∊(e
−2
,
∞
) f−cja rośnie f'(x)<0 ⇔ x∊(0, e
−2
) f−cja maleje
−
√
x
lnx
f''(x) =
4x
2
D
f''
= D
f'
= D
f
f''(x)=0 ⇔ x=1 f''(x)>0 ⇔ x∊(0,1) f''(x)<0 ⇔ x∊(1,
∞
) Punkt przegięcia f−cji: P=(1,0) i szkicuje wykres, dobrze?
6 gru 16:08
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick