Funkcja kwadratowa. Wykaz wzor
Ada: Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej y=f(x) są liczby: −4 i 1. Funkcja ta może mieć wzór:
a) f(x) = −2(x+1)(x−4)
b) f(x) = 2(x+1)(x+4)
c) f(x) = −2(x−1)(x−4)
d) f(x) = 2(x−1)(x+4)
Prosiłbym o wyjaśnienie rozwiązania
6 gru 15:12
Adamm: f(x)=a(x+4)(x−1) <− postać iloczynowa funkcji kwadratowej
odp. d)
6 gru 15:13
Ada: Mogłabym prosić o wyjaśnienie? :C
6 gru 15:15
Adamm: f(x)=a(x+4)(x−1) <− postać iloczynowa funkcji kwadratowej
6 gru 15:15
Jerzy:
f(x) = a(x − x1)(x − x2) , gdzie: x1 , x2 , to miejsca zerowe
6 gru 15:15
Jerzy:
f(x) = a(x −(−4))(x −1) = a(x+4)(x−1)
6 gru 15:17
Ada: Dziękuje ślicznie
6 gru 15:17