| 1 | ||
Jakich przekształceń należy dokonać, aby z wykresu funkcji f(x)= | otrzymać wykres funkcji | |
| x |
| 1 | ||
o wzorze h(x)= | −5 Wymień je w kolejności wykonywania | |
| −x+2 |
| 1 | ||
1) y = | ||
| x−2 |
| 1 | ||
2) y = − | ||
| x−2 |
| 1 | ||
3) y = − | − 5 | |
| x−2 |
| 1 | ||
ma wyjsc | −5 | |
| −x+2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Przecież to jest dokładnie to samo: y = − | − 5 = | − 5 = | − 5 | |||
| x−2 | −(x−2) | −x+2 |
| 1 | −1 | −(1) | 1 | |||||
− | = | = | = | To jest to samo.... | ||||
| x−2 | x−2 | −(−x+2) | −x+2 |