6 gru 14:44
Macko z Bogdanca:
| √x2+1 −1 | | 0 | | x | | √x2+25 | |
| = |
| = |
| * |
| =5 |
| √x2+25 −5 | | 0 | | √x2+1 | | x | |
H
6 gru 14:55
Macko z Bogdanca: Tam wszedzie oczywiscie zapisum lim x→0
6 gru 14:56
Adamm: | | (√x2+1)2−12 | | √x2+25+5 | |
=limx→0 |
| * |
| = |
| | √x2+1+1 | | (√x2+25)2−52 | |
| | √x2+25+5 | |
= limx→0 |
| = 5 |
| | √x2+1+1 | |
6 gru 14:59
dfgd: możecie mi to rozpisać? bo tak skracacie, że nadal nie wiem skąd to się wzięło, potrzebuję znać
metodę a nie wynik

z góry dzięki
6 gru 15:16
Adamm: | | a2−b2 | |
a−b= |
| , tak zwane wzory skróconego mnożenia |
| | a+b | |
Macko użył tkzw. Hospitala, coś co jest na studiach
6 gru 15:19
Jerzy:
Użył reguły de l'Hospitala
6 gru 15:20